Introductie stichting Teresia van Miert

Sinds kort is stichting Teresia van Miert uit Veghel lid van het Netwerk, bij deze stellen zij zich nader aan u voor.

Stichting Teresia van Miert verleent zorg aan de zusters Franciscanessen in Veghel. De zusters Franciscanessen kennen een lange geschiedenis. Deze begint in 1844 in Veghel met de professie van drie zusters. Een van hen was Zr. Maria Teresia van Miert. De congregatie groeide onder bezielende leiding van deken van Miert en daarna van zr. Teresia. De congregatie stichtte een aantal kloosters verspreid over het land en de zusters besteedden hun aandacht voor scholing, opvoeding en ziekenzorg. Zo hebben zij bijvoorbeeld aan de wieg gestaan van wat nu ziekenhuis Bernhoven is in Uden.

 

Momenteel wonen er nog bijna 60 zusters in het klooster in Veghel, een groot deel van hen krijgt zorg op somatisch en psychogeriatrisch vlak. De zorg omvat onder andere persoonlijke verzorging, verpleging, begeleiding en huishoudelijke hulp. De zorg- en dienstverlening wordt verleend door eigen medewerkers waarvan een klein deel medewerkers van zorg en welzijn (30 FTE).

 

De laatste fase in het leven van de zusters valt samen met de laatste fase van hun religieuze gemeenschap in Nederland, er zullen geen nieuwe leden meet toegelaten worden aan de congregatie.

 

 

Met Hartelijke groet

Karin Bos-Hertroys, Hoofd Welzijn en Zorg