Daar doe ik het voor! Internationale dag Palliatieve zorg

Daar doe ik het voor! Dat was de titel van de lezing die gehouden werd op vrijdagavond 13 oktober in Boxtel. Georganiseerd door Stichting Nabij en VPTZ 's-Hertogenbosch e.o. i.s.m. met een aantal andere organisaties (Standby, Vivent, Zorggroep Elde, Contour de Twern, Woonwijs, hospice Acacia), in het kader van de internationale dag van de palliatieve zorg. Een unieke samenwerking!

Ruim 150 mensen werden welkom geheten door Theo Verbruggen, naast mediaman, ambassadeur van VPTZ 's-Hertogenbosch.

In een volle zaal van poppodium Boxtel ging Anne Goossensen van start met haar lezing.


Anne, bijzonder hoogleraar Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht.
Een boeiend verhaal over de waarde van vrijwilligers in de palliatieve zorg. Ben je van waarde, waarom en hoe?
Op welke manier kan je er zijn voor de cliënt/gast/zieke? Maar vooral ook; wanneer en op welke manier ben je er echt? Het is juist ook zo belangrijk dat je er echt bent, tijd durft te nemen om niets te doen en er enkel wil zijn voor de ander. Niet alleen als vrijwilliger, als professional, maar 'gewoon' als mens. En heb je wel eens een mis-match meegemaakt? Waarom voelde dat zo....Waarom is dat zo moeilijk om te vertellen....leren we juist van de mis-matches niet hoe we op de juiste manier aanvoelen wat nodig is?

 

Samen met avondvoorzitter Theo Verbruggen was er een levendige uitwisseling met veel ervaringen, vragen en opmerkingen vanuit de zaal. Dat zorgde voor een mooie interactie. Harry Hendriks gitarist/zanger (onder meer al jaren bij Gerard van Maasakkers) verbond de avond op een bijzondere wijze door mooie/lieve luisterliedjes.

 

Reacties uit het publiek die avond:

'een inspirerende avond waarbij je veel dingen wel weet, maar zo goed om daar eens bij stil te staan, over na te denken, en meer over te horen.'

'Wat kan Anne op een levendige manier de verbinding maken tussen de ervaringen van de zaal en haar onderzoek.'

'Een prachtige, mooie avond; alles klopte, inclusief de liedjes van Harry!'

'Wat ging de avond snel voorbij.....dank je wel.....het voelde als cadeautje!'