Symposium palliatieve zorg: 'Zie de mens'

Dat palliatieve zorg aanspreekt, bleek uit de enorme belangstelling voor het symposium 'Samenwerking in de regio, professionals voor professionals' dat op initiatief van het Palliatief Adviesteam Oss-Uden-Veghel plaatsvond op 20 oktober jongstleden. Het palliatief team Bernhoven team begon in 2013 voorzichtig met twee à drie consulten per maand, nu realiseert het in januari 2016 gestarte transmurale team rond 25 consulten per maand in het ziekenhuis en circa vijftig in de eerste lijn. Geboeid luisterden de deelnemers naar de inleidingen van internist-oncoloog Stans Verhagen (Radboudumc) en longarts Sander de Hosson (Wilhelminaziekenhuis Assen). Verhagen sprak over het belang van het tijdig markeren van de palliatieve fase.

Daarbij kan de zogenoemde 'surprise question' een goede gids zijn. Bij de surprisequestion stel je als zorgprofessional jezelf de vraag: 'zou het mij verbazen als deze patiënt binnen een jaar zou overlijden?' Je kunt de vraag ook anders stellen en zeggen 'verbaast het mij als deze patiënt over een jaar nog leeft?' Als het antwoord op de eerste vraag 'nee' is en op de tweede vraag 'ja' dan is dat een signaal om het gesprek met de patiënt aan te gaan. Dan kun je met de patiënt zijn wensen bespreken.

Sander de Hosson legde de nadruk op compassie en op het 'er zijn' voor de patiënt. Juist op het moment dat de patiënt jou het meeste nodig heeft. We zijn geneigd tot actie, tot medisch handelen over te gaan, ook in de fase dat we weten dat het einde onherroepelijk is. Hij vertelt over die keer dat een patiënt het opeens benauwd krijgt. In een impuls gaan hij en de verpleegkundige in de afdelingsapotheek op zoek naar een rustgevend medicijn. "Toen we terugkwamen, was de patiënt overleden, alleen! Dat onderstreepte voor mij het belang van er zijn voor de patiënt."

Na de indrukwekkende inleidingen verdeelden de deelnemers zich over een aantal workshops. Samenwerking tussen huisarts, thuiszorg en ziekenhuis staat in deze workshops centraal.

Lees hier het volledige verslag van het symposium.

 

Interessante websites:

www.compassionforcare.com  
www.agora.nl waar je de blogs van Sander de Hosson kunt lezen
www.pallialine.nl en google eens het gedicht 'A note to his doctor' van Kevin Hadduck
www.patz.nu waar je alles over de PATz groepen kunt lezen
www.netwerkpalliatievezorg.info waar je alle regionale samenwerkingsafspraken kunt vinden

 

Interessante apps:

PalliArts met alle informatie over de landelijke richtlijnen en protocollen op gebied van palliatieve zorg. En Palliatieve Zorg met alle regionale informatie over palliatieve zorg