Laat niemand in eenzaamheid sterven

Midden in alle tumult over de financiering van de zorg, het sluiten van verzorgingshuizen en de berichten over mantelzorgers en vrijwilligers op wie een groter beroep moet worden gedaan, hebben Vrijwilligers Palliatieve Zorg (VPTZ) Nederland en lokale VPTZ organisaties de handen ineen geslagen voor goede zorg aan stervende bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen, met het project ‘Laat niemand in eenzaamheid sterven’.

Veel bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen hebben in hun laatste levensfase behoefte aan extra aandacht en ondersteuning. Familie komt vaker op bezoek en er is ook meer aandacht van verzorgend personeel. Toch kan sterven in een verpleeg- of verzorgingshuis eenzaam zijn. Vaak hebben de bewoners weinig naasten meer en verzorgenden hebben vaak niet de tijd en de rust om echt aanwezig te zijn
Door inzet van geschoolde vrijwilligers van VPTZ zijn verzorgenden en mantelzorgers er op gerust dat er voldoende tijd, aandacht en ondersteuning is voor de bewoner in de laatste levensfase.
VPTZ Bommelerwaard ondersteunt het landelijk project heeft gesprekken gevoerd met 4 verzorgingshuizen in de Bommelerwaard die vallen onder BrabantZorg (Zonnelied en de Lindenboom in Ammerzoden, De Wielewaal in Zaltbommel en de Leijenstein in Kerkdriel).

De overeenkomst die door beide partijen is opgesteld en goedgekeurd zal op 26 oktober 2016 tijdens een officiële bijeenkomst in de Wielewaal ondertekend worden.